Näin syksyisin tulee usein mietittyä lasten harrastuksia kun ryhmiin ilmoittautumiset alkaa. Mikä on riittävä määrä? Onko pakko harrastaa jos lapsi ei halua? Pitääkö lapsen aina saada itse valita harrastuksensa kustannuksista ja käytännöstä huolimatta? Kuinka paljon vanhemmat voi vaikuttaa lapsen harrastus valintoihin?

Yhden lapsen harrastukset on helppo mahduttaa kalenteriin vaikka treenejä olisi useammatkin viikossa. Harvalla alakouluikäisellä kuitenkaan on jokaiselle viikonpäivälle harrastusta. Tällaisiakin toki löytyy ja rehellisesti sanottuna vähän säälin lapsia, joilla ei vapaa-aikaa ole ollenkaan. Olen vuosien saatossa huomannut että lasten harrastaessa samaa lajia/asiaa on aikataulut helpommin sovitettavissa yhteen. Otetaan esimerkkinä baletti jota vanhimmat tyttäret tanssi monta vuotta. Opisto oli suunnitellut aikataulut niin että eritasoiset ryhmät oli joko peräkkäin samana päivänä tai parhaassa tapauksessa samaan aikaan. Näin vapautui iltoja jolloin ei ollut harrastuksia. Nyt kun tyttöjen harrastukset on vaihtunut eikä laji ole enää kaikilla sama on aikataulutus huomattavasti haastavampaa. Yhden seuran aikataulut ja paikat osuu paremmin yksiin kuin kolmen seuran ja ratsastustallin. Lisäksi kun palapeliin lisätään miehen ja minun harrastukset alkaa päällekkäisyyksiä ilmaantua. Jokainen harrastus on eri paikassa, eri päivänä ja eri aikaan. Asuinpaikan sijainti toki vaikuttaa lasten kulkemiseen ja harrastuspaikkojen välimatkoihin paljonkin. Myös laji tarjonta vaihtelee kovin suuresti paikasta riippuen. 

Meiltä on matkaa joka paikkaan ja julkiset kulkuyhteydet on mitättömät. Omasta kunnasta ei juuri tytöille harrastusta ole löytynyt ja voimistelun sekä telinevoimistelun perässä on ajettava kymmeniä kilometrejä. Kun treeni matkaa ei lapsi voi kulkea yksin vaatii se vanhemmilta suurta panostusta.Tämä onkin yksi niitä asioita joiden kanssa olemme painineet monta vuotta. Olemmeko valmiita kuljettamaan lapsia pitkiä matkoja monta kertaa viikossa harrastukseen, josta he pitävät? Onko tämä se kohta jossa voimme tehdä päätöksiä lapsen puolesta ja kieltää harrastamasta? Itse en haluaisi kieltää, kun mieleinen harrastus on löytynyt. Toisaalta mielelläni tekisin iltaisin muutakin kun ajelisin ympäri uuttamaata ja kuluttaisin aikaa treenisalien aulatiloissa. Yritän suunnitella päiväni ja viikkoni niin että hyödynnän nuo ajat jotenkin. Käyn lenkillä, kaupassa tai hoidan muita asioita (joita siihen aikaan vielä voi hoitaa). 

Mutta kauanko tätä sitten kestää? Sanoisin ettei kauaa. Lapset kasvaa, mielenkiinnot muuttuu ja harrastukset vaihtuu. Mitä isommiksi he kasvavat sen enemmän he voivat liikkua omatoimisesti ja muutaman vuoden päästä voi vanhin jo alkaa suunnitella vaikka skootterin ostoa. Kohta isomma voi kuljettaa pienempä ja minun taakkani taas pienenee. 

No entäs sitten ne kustannukset? Olen tänä syksynä käyttänyt kaikki säästöni ratsastustuniten maksuun, kysynyt saisiko laskujen eräpäivää siirrettyä tai laskuja jaettua, jotta pystyn vielä viimeisen kuukauden elämään kotihoidontuella ennen ensimmäistä palkkaa. Jälleen yllätän miettiväni "kyllähän sitä yhden lapsen harrastukset maksaa" mutta mitäs kun niitä on neljä? Syksyisin ja vuoden vaihtuessa (kauden vaihteessa) harrastus maksuja kertyy huomattavan suuri summa, kun monet kaudet tulee maksaa kerralla kokonaa. Vuositasolla hinnoista puhumattakaan. Nopealla summittaisella laskutoimituksella pääsen summaan 4400€ eikä pienimmäinen harrasta vielä mitään. Me olemme vieläpä valinneet harrastuksia myös kustannusten puitteissa eikä kalleimpaan joukkueeseen ole ollut mahdollista mennä.

Alan ymmärtää keskusteluja lasten harrastusten hinnoista ja siitä kuinka se estää vähävaraisia harrastamasta. Me olemme pystyneet kustantamaan lasten harrastukset vaikka välillä onkin tehnyt tiukkaa. Olen säästänyt sitten jossain muussa ja tinkinyt omista menoistani. Tiedän että kurinalaisempi säästäminen ympäri vuotta helpottaisi asiaa suunnattomasti ja se onkin alkavan lukukauden haaste, jonka aion ottaa vastaan. 

Kaikesta tästä huolimatta haluan kannustaa lapsiani harrastamaan. He ovat kaikki valinneet liikunta harrastuksen, heille mieleisen lajeista joista minulla ei ole minkäänlaista tietoa tai kokemusta :)